Kinesitherapie
Waarom staat kinesitherapie apart als therapie? Omdat we naast de specialisaties binnen onze praktijk toch ook wel willen aangeven dat er binnen onze praktijk kinesitherapie in zijn algemene vorm wordt aangeboden, dit wilt zeggen het begeleiden van patiënten bij het bewegen in al zijn facetten, op alle leeftijden en bij zéér verscheiden pathologieën. Indien nodig wordt er vervolgens overgaan naar technieken die vallen onder de specialisaties.
Zo wordt er in onze praktijk ook met veel passie en kennis tijd besteed aan pré-/postoperatieve en posttraumatische revalidatie alsook aan revalidatie na sportblessures. Het optimaal begeleiden tijdens de revalidatie om zodoende patiënten te helpen herstellen volgens het meest gunstige fysiologische herstelproces krijgt bij ons de grootste zorg.
Ook oudere patiënten krijgen aangepaste therapie in het kader van valpreventie en gangrevalidatie.
Voor al deze therapieën volgen onze therapeuten geregeld bijscholingen en cursussen.
Manuele Therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie in het domein van de neuromusculoskeletale dysfuncties (slecht functioneren van zenuw-spier-skelet). Hierbij maakt de manueel therapeut als gezondheidsdeskundige gebruik van gespecialiseerde inzichten en technieken in de beweging van het lichaam. Vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden op het terrein van diagnostiek en therapie bij neuromusculoskeletale aandoeningen kan de manueel therapeut via mobilisatie-technieken, oefeningen evenals advies en bieden van inzicht bij de patiënt de werking van het lichaam, wervelkolom en extremiteiten (arm-been) optimaliseren. Hierbij is er bijzondere aandacht voor de onderlinge samenwerking van spieren, gewrichten en zenuwen in wervelkolom en extremiteiten. Verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt is de uiteindelijke doelstelling. Behandeling van stoornissen in organen (maag, lever, …) behoort NIET tot het domein van de manueel therapie maar is voorbehouden voor de arts. De manuele therapeuten van KineKuur werden allen opgeleid aan Vlaamse universiteiten en voldoen aan de voorwaarden om de bijzondere beroepsbekwaamheid te bekomen.
Myofasciale Therapie
Myofasciale therapie staat hier als aparte therapie vermeld maar maakt net als manuele therapie deel uit van de ganse therapie zoals ze bij KineKuur wordt toegepast. Bij myofasciale therapie gaan we inwerken op de (myo)fascia, bindweefsel-structuren die doorheen ons ganse lichaam lopen en de verschillende lichaams-onderdelen (spieren, pezen, gewrichten, organen,...) met elkaar verbinden. Deze (myo)fascia laten onder andere een bepaalde mobiliteit toe, sturen bewegingen, vangen krachten op en ondersteunen spieren bij het ontwikkelen van kracht. De technieken die hierbij worden toegepast zijn mobilisaties van de fascia passief en door middel van oefeningen, maar ook triggerpoint release technieken zoals dry needling. Deze laatste techniek is nooit een op zichzelf staande techniek maar wordt steeds aangevuld met andere technieken om zodoende recidief van het ontstaan van een triggerpoint te voorkomen.
Prenatale kinesitherapie
Je bent in blijde verwachting en wil je optimaal voorbereiden op de bevalling?
Prenatale kinesitherapie helpt zwangere vrouwen om lichamelijk en geestelijk op een bewuste en ontspannen manier de zwangerschap te kunnen beleven en te kunnen toeleven naar de geboorte.
Tijdens de prenatale sessies stellen we samen met jou een persoonlijk plan op, waarbij aandacht wordt geschonken aan:
-
Lichaamshouding, mobiliteit en circulatie
-
Bekkenbodemoefeningen
-
Ademhalings – en relaxatieoefeningen
-
Partneroefeningen
-
Voorlichting omtrent de arbeid en de bevalling Arbeidshoudingen om de ontsluiting te bevorderen
-
Pershoudingen en -technieken
Naast de algemene prenatale lessen kan er ook specifiek gewerkt worden naar klachten toe. Niet alleen bekkenbodemdysfuncties, maar ook lage rug- en bekkenproblemen komen vaak voor tijdens een zwangerschap. Deze klachten kunnen we verbeteren door specifiek te werken op lichaamsbesef en houdingsverbetering, oefentherapie en manuele mobiliserende en musculaire therapie.
Postnatale kinesitherapie
Postnatale kinesitherapie richt zich specifiek op prille moeders en dit met als doel het terug in conditie brengen van je lichaam en meer specifiek de spieren in je bekken- en buikregio.
In een eerste verkennend gesprek door Tania wordt besproken hoe je je voelt, hoe de bevalling is verlopen en of er al dan niet eventuele fysieke klachten of problemen zijn.
De daaropvolgende sessies bestaan uit:
-
versteviging van de bekkenbodemspieren
-
versteviging van buik- en rugspieren
-
versteviging van arm-, been- en bilspieren
-
algemene conditieverbetering
Mogelijks fysieke klachten van o.a. rug en bekken worden mee behandeld door Tania.
Indien we tijdens de therapie merken dat een aanwezig bekkenbodemprobleem (bvb. urineverlies, moeilijk plas- of stoelgang ophouden) door middel van de oefeningen niet verbetert, verwijzen we door naar Annelies, onze bekkenbodemspecialiste. Zij zal dan een biofeedbackmeting uitvoeren en meer specifiek te werk gaan.
Bekkenbodemreëducatie
De bekkenbodem is een geheel van spieren dat onderaan je bekken afsluit en doorgangen heeft voor de plasbuis, vagina en aars.
Deze bekkenbodemspieren hebben een aantal belangrijke functies zoals de urinebuis en aars afsluiten om plas en stoelgang te kunnen ophouden, ondersteuning bieden aan de organen (blaas, baarmoeder, darm), ervoor zorgen dat je ontspannen kan plassen en stoelgang hebben, ... .
Deze spieren moeten dus zowel stevig genoeg zijn als ook voldoende kunnen ontspannen.
Wanneer deze functies niet adequaat zijn, kunnen er problemen opduiken zoals:
-
Urineverlies bvb. bij inspanningen zoals hoesten, niezen, springen, …
-
Moeilijk je plas kunnen ophouden met al dan niet urineverlies
-
Verzakking van één van de organen zoals bvb. de blaas, de darm, …
-
Obstipatie
-
Pijn bij gemeenschap
-
...
Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen te maken krijgen met een onvoldoende functioneren van de bekkenbodemspieren.
De therapie maakt gebruik van diverse technieken, afhankelijk van de aard van het probleem. Deze bekkenbodemtechnieken zijn:
-
Oefentherapie
-
Oefeningen en metingen a.h.v. biofeedbackapparatuur
-
Plas-drink-stoelgangschema’s bijhouden
-
Adviezen gericht op plas- en stoelganggewoonten, drinkgedrag, voeding
-
…
Relaxatietherapie
Relaxatietherapie/ontspanningstherapie is een discipline binnen de kinesitherapie dewelke zich richt op het leren ontspannen.
Wanneer op zeker moment in je leven de hoeveelheid stress en spanning de grens van je draagkracht overschrijdt, kan dit letterlijk voelbaar worden. Er kunnen fysieke klachten ontstaan zoals spanningshoofdpijn, hyperventilatie, nek- en schouderspanning, slaapproblemen, … of meer mentale klachten zoals innerlijke onrust, piekeren, … . .
Je lichaam vertelt je op dat moment dat er een teveel aan spanning aanwezig is.
Door middel van relaxatietechnieken kan je leren om je bewuster te worden van hoe spanningen zich vertalen naar je lichaam. De bedoeling is dan dat je deze spanningen sneller zult aanvoelen en dat je ze kan verminderen zodat je je klachten onder controle krijgt.
We hebben hiervoor een heel scala aan technieken zoals progressieve spierontspanningstechnieken, visualisatie-oefeningen, ademhalingsoefeningen, manuele ontspannende technieken/massage, … . Annelies bespreekt met jou een persoonlijk plan dat voortdurend wordt bijgestuurd, zodat het op jouw maat is en het voor jou werkt.