Filosofie
Het belangrijkste uitgangspunt binnen onze praktijk is de individuele benadering waarbij de patiënt centraal staat met steeds de nodige aandacht voor contextuele factoren. Deze factoren kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op het ontstaan, voortbestaan of verergeren van de klachten.
Hierbij hanteren wij het MeerDimensionaal Belasting-Belastbaarheidsmodel (MDBB-model) zoals reeds uitgewerkt werd in 1996 door het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI). Dit model houdt in dat wij als therapeut ervan uitgaan dat er mogelijk multifactoriële relaties tussen verschillende oorzakelijk factoren zijn die al dan niet een direct gevolg zijn van een aandoening, maar die een belangrijke impact kunnen hebben op het bewegend functioneren van de patiënt. Dit resulteert in het opstellen van een balans tussen de belasting (de last) en de belastbaarheid (de draagkracht) en dit dus op meerdere dimensies, dit wil zeggen zowel op biologisch als psychologisch en sociaal niveau. Het MDBB-model is dan ook een biopsychosociaal model. We blijven hierbij uiterst waakzaam dat dit alles gebeurt binnen de competenties en bevoegdheden van ons als manueel therapeut/ kinesitherapeut.
Het opstellen van een dergelijke balans wil zeker niet zeggen dat bij elke patiënt de psychosociale factoren uitgebreid aan bod zullen komen. Meestal zal er voornamelijk gewerkt worden met biomedische factoren en zal het herstellen van deze balans belasting-belastbaarheid het belangrijkste deel van de therapie zijn. Indien wij merken dat toch de psychosociale factoren een belangrijk aandeel hebben in het onderhouden van de klachten zullenn wij steeds in samenspraak met de patiënt en de voorschrijvende arts gericht doorverwijzen.